ingyenes webstatisztika

Lakhely kialakítása

A hörcsögök kis termetük ellenére nagyon nagy a mozgás igényük van. Szíriai aranyhörcsög lakhelyének minimális mérete a 70 cm széles, 30 cm magas és 40 cm mély, míg a törpehörcsögöknél a minimális méret a 60 cm széles, 30 cm magas és 40 cm mély. Ennél természetesen nem gond ha nagyobb a hörcsögünk otthona.

Ketrec vagy terrárium: Mindkettő egyaránt kiválló a hörcsögök tartásához, ha a minimális mérete megfelelő számukra. Mindkettőnek meg van az előnye és a hátránya. A terrárium látványos, viszont nehezebb takarítani, mint a ketrecet. A ketrec könnyen mozdítható és takarítható. Ha a ketrecet válasszuk ügyeljünk arra, hogy huzatosabb, mint egy üvegterrárium.
 
 
Elhelyezésnél ügyeljünk arra, hogy a hörcsögünk lakhelyét ne érje közvetlen napsütés és huzat. Ideális hőmérséklet a számura a 20-25C°, ha ez alá emelkedik a hőmérséklet, az halálos is lehet az állatkáknak. Ilyen esetekben érdemes dunsztos üveget vagy egy bögrét betenni nekik, ahol hüsölni tudnak.

Ha más egyéb házziállatunk van ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön a hörcsögünk veszélybe!

Alom: Alomnak választhatunk forgácsot, kenderalmot vagy papíralmot. Fontos figyelembe vennünk, hogy a forgácsnál pormentest vásároljunk, mivel alergiás reakciót válthat ki a por egyes hörcsögöknél.

Etető és itató tál: Tévhit, hogy a hörcsögöknek nem kell vizet adni. Számukra is ugyanolyan fontos a víz, mint bármely állatnak. Kis termetük miatt nem feltétlen vesszük észre a víz fogyását egy éjszaka alatt. Választhatunk önitatót vagy kerámia tálat. Minden nap kapjon friss és tiszta vizet az állatkánk.
Etető tálnak bármilyen kis műanyag vagy kerámia tál megfelel.

Faház: A házikó a ketrec egyik legfontosabb része. Ez lesz a hörcsögünk alvóhelye. Legcélszerűbb fából beszerezni, mivel a hörcsög rágcsáló. Ha műanyag a faház és megrágja az apró darabkák veszélyesek lehetnek hörcsögünkre tekintve.

Futókerék: A természetben élő hörcsögök több kilómétert is futnak a szabadban. Fontos, hogy a futókeréknek zártkörünek és simának kell lennie. A rácsos futókerekekbe elkadhat a hörcsög lába és akár el is törhet. A kerék mérete 25-30 cm nagyságú átmérőjú legyen, ezekben a méretekben egyenes a gerincük miközben futnak.

Fürdető homok: Érdemes elhelyezni hörcsögünknek egy tálban úgynevezett csincsilla fürdető homokot. A tál legyen elég magas és széles, hogy ne tudja kiszórni belőlle a homokot. Vannak hörcsögök akik fürdenek benne, viszont vannak olyan hörcsögök akik illemhelynek használják. Ez mindkét esetben teljesen rendben van. Ha illemhelyként üzemel a homok, akkor egyszerű dolgounk van, mivel viszonylag szobatiszták, így egy helyre megy a vizelet. Ilyenkor érdemes 1-2 naponta kicserélni.

 Íme a lakhely kialakításáról egy videó:


 
Üzemeltető:
Aranyhorcsog.hu
Cím: 1147 Budapest, Balázs utca 64.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 10 - 18:30 óráig
Szombat: 10 - 13 óraig
Vasárnap: ZÁRVA!
   aranyhorcsog.hu ©